Fri frakt over 500 kr

Rask levering

Du har ingen varer i handlekurven.

Verdt å vite om perler

Perler

En perle er laget i en levende musling, der et fremmedlegeme har trengt inn mellom skallet og mantelen i muslingen (naturlig eller ved hjelp fra mennesker). Muslingen danner da tynne perlemorslag rundt fremmedlegemet for å beskytte seg. En perle er oppbygd konsentrisk, dvs lag på lag med perlemor.

Naturperler

En naturperle (såkalte ekte perler) oppstår naturlig, uten menneskelig inngripen. Finnes i både salt- og ferskvann. Oppstår når en fremmedlegeme trenger inn og begynner å irritere muslingen. Muslingen forsvarer seg, og begynner å kapsle fremmedlegemet inn i lag på lag med perlemor.

Kulturperler

Lages ved menneskelig inngripen i prosessen (kultivert = dyrket). Disse perlene er like ekte som naturperler, og det er kun på røntgenbilde man kan skille dem fra hverandre. En kulturperle kan være enten salt- eller ferskvannsperle.

Saltvann

Saltvannsperler har en kjerne (perlemorskule), og er derfor runde i formen. I en saltvanns kulturperle blir en perlemorskule og en bit av mantelvevet fra en musling plassert i en annen musling som starter innkapslingen av fremmedlegemet i perlemor.

Ferskvann

En ferskvanns kulturperle har ingen kjerne, kun mantelvev fra en annen musling blir implantert. Perlene er mer uregelmessige i formen enn saltvannsperler med kjerne, og gir både runde, risformede, og dråpeformede perler, samt mer uregelmessige former. Fargene varierer fra hvit-rosa til laks-oransje.

Store ferskvannsperler over 8 mm er svært kostbare, og dyrkes til dels også med kjerne. 

 

Stell og bruk av perler

Perler er skjøre og må behandles med omhu for å bevare glansen best mulig.
Perler tåler ikke parfyme, hårspray eller sterke syrer.
Ta på parfyme/hårspray først og la parfymen tørke før du tar på perlene.
Man bør helst ikke ta på parfyme akkurat der perlene skal brukes.
Perler tørkes av hver gang de er brukt, med en myk klut/en fuktig klut.
Perlene kan vaskes med mild såpe og lunkent vann.
Ta alltid av perlene om natten, da både tråd og perler slites og skitnes til unødvendig.
Perlesmykker må oppbevares hver for seg i silke, mykt stoff eller papirlommetørkle, så de ikke kommer i kontakt med andre smykker. Ikke pakk perlene i bomull, det tørker ut perlene.
Ta av deg perlesmykker før du soler deg, bader eller driver idrett. Varme, urent vann og sand vil skade perlene.
Perler må ikke oppbevares for varmt/tørt/mørkt, da kan de tørke ut og også forandre farge.
Perler tørker også ut når de ligger i smykkeskrinet over lengre tid, og bør brukes regelmessig.
Perler som er uttørket/”døde” (livløse og matte) kan gjenvinne en del av glansen ved å brukes regelmessig, ved at de da får tilført fuktighet og fettstoffer fra huden.

Close