Fri frakt over 500 kr

Rask levering

Du har ingen varer i handlekurven.

Verdt å vite om diamanter

De 4 C'er:

Diamant er den eneste edelstenen hvor verdien bli fastsatt etter bestemte regler. De 4 C'er er de viktigste faktorene for å bestemme kvaliteten på en diamant:
Carat, Colour, Clarity, Cut.

 

Carat (Vekt):

Størrelsen på en diamant settes etter dens vekt, mens verdien stiger eksponentielt i forhold til vekten. En stor diamant er mye sjeldnere enn to diamanter med lik vekt sammenlagt, og vil derfor ha en mye høyere verdi. 

1 Carat = 0,2 gram = 100 points

 

Forhold mellom diamantens diameter og vekt:

Ø mm.

2,5

3,0

3,4

3,8

4,1

4,8

5,2

5,9

6,2

6,5

7,0

7,4

7,8

8,2

9,0

Carat

0,05

0,10

0,15

0,20

0,25

0,40

0,50

0,75

0,85

1,00

1,25

1,50

1,75

2,00

2,50

 

Colour (Farge):

Diamanter finnes i alle spekterets farger, de fleste ser hvite ut, men ganske få har en ren hvithet. De fleste er en varmere hvit med nyanser av andre farger, noen så svake at bare eksperter kan se dem. Den beste måten å observere diamantens farge er å se den mot en hvit bakgrunn. 

Under er betegnelsene for beskrivelse av en diamants farge. For mindre diamanter brukes en enklere fargegradering: Hvit – tonet hvit – gulaktig. 

 

D

E

River

River

Eksepsjonell hvit+

Eksepsjonell hvit

F

G

Top Wesselton

Top Wesselton

Sjelden hvit+

Sjelden hvit

H

Wesselton

Hvit

I

Top Crystal

Meget lett tonet hvit

J

Crystal

Lett tonet hvit

KL

Top Cape

Tonet hvit

M - Z

Cape

Tonet gulaktig

Clarity (Klarhet):

Klarheten på en diamant bestemmes av diamantens innvendige inneslutninger og uregelmessigheter i overflaten. Antall, størrelse, plassering og farge på inneslutninger påvirker klarheten. Inneslutninger er små krystaller eller fremmedlegemer i diamanten, nesten alle diamanter har uklarheter eller inneslutninger.  Noen inneslutninger er så å si usynlig med lupe, mens andre kan sees med det blotte øye. 

IF

Luperen

Ingen synlige inneslutninger under 10x forstørrelse

VVS

Meget, meget små inneslutninger

Meget vanskelig å se med 10x forstørrelse

VS

Meget små inneslutninger

Vanskelig å se med 10x forstørrelse

SI

Små inneslutninger

Sees lett med lupe

Pique 1

Inneslutninger

Vanskelig å se med det blotte øye

Pique 2

Tydelige inneslutninger

Sees lett med det blotte øye

Pique 3

Store inneslutninger

Lysgangen i stenen blir redusert

 

Cut (Sliping):

Diamantens skjønnhet beror på evnen til å reflektere lys.  En uslepen diamant er en krystall man ikke ville ofre et blikk, det er diamantsliperens dyktighet som frembringer skjønnheten i diamanten.  Fagmannens perfekte sliping av diamanten i de rette vinkler gir det helt spesielle lys- og fargespillet, derfor har slipingen i høy grad innflytelse på verdien. Jo mer perfekt slipingen er, jo mer lys vil diamanten kaste av seg, og jo høyere verdi får diamanten. Diamanter slipes vha diamanter eller diamantstøv, og alle diamanter blir slipt med like stor nøyaktighet uansett størrelse.

 

Brilliantslip er den mest verdifulle og vanlige slipingen. En brilliantslipt diamant består av 58 fasetter (flater). 

 

Stell av diamanter:

Diamanten er svært hard, men er ømfintlig for støt og kan lett splittes eller sprekke.

Smykker må derfor behandles forsiktig. Spesielt må man passe på at diamantringer ikke blir utsatt for slag når de er i bruk. Diamanter må oppbevares i egnet smykkeskrin, og må ikke ligge løst, da de kan lage riper på andre smykker. 

Fett fester seg lett på diamanter, og de blir lett skitne og støvete. Kremer, pudder og såpe kan redusere glansen, og smykkene bør derfor rengjøres regelmessig. Det kan benyttes et mildt rengjøringsmiddel oppløst i vann. Dypp smykket i oppløsningen og skrubb det forsiktig med en myk børste. Skyll med rent vann og tørk med en myk klut.

Det kan også kjøpes spesielle rensevæsker for smykker. 

Husk at smykket og klørne rundt diamanten er laget av metall og derfor slites. Selv om diamanten er det hardeste mineral vi kjenner, og derfor uslitelig, kan det gå av skår ved hardhendt bruk (hardt slag i spalteretningen). Diamanter bør ikke komme i berøring med klorholdige vaskemidler – det skader ikke selve steinen, men innfatningen kan etses eller misfarges.

 

 

Reparasjon av diamantsmykker:

Diamanter tåler lodding når de er feilfrie, og ultralyd med forsiktighet dersom de ikke har mange inneslutninger. Det bør ikke loddes ved fargede diamanter, da fargen kan forsvinne. 

Klørne på diamantringer bør ettersees en gang i året. Rhodinering på hvittgull-smykker vil slites av ved bruk, og smykkene må derfor rhodineres jevnlig, ofte 2-3 ganger i året ved daglig bruk.

Close